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1. Overall Description:

SA2 thanks CT3 for informing the consideration on AF influence traffic routing and asking for SA2 view.

Please find below the SA2 answers to the question:

Question 1: Are both solutions supported? If they are, what is the difference between them and how the PCF determine which one shall be applied? If solution 1 is supported, could SA2 specify the corresponding requirement for the notification from the SMF to the AF via the PCF?
[SA2 Answer] Solution 2 is not consistent with TS 23.501, clause 5.6.7. S2-188330 is proposing to remove it to ensure consistency. However, S2-188330 is clarifying that PCF may subscribe to DNAI change for its own reason, e.g. for making PCC decisions, and this PCF subscription is independent of AF influence. Solution 1 is currently supported in SA2. In this solution, PCF is not notified of DNAI change as it is simply passing the AF subscription information to the SMF via PCC rule.
Question 2: Can SA2 clarify if there is a requirement to report "Request status change"?
[SA2 Answer] SA2 has approved the CR S2-187415 in SA2 #128 to remove the description of active/ inactive report in clause 5.6.7 in TS 23.501, as the AF can be aware of this event as following: a) For the first notification, the AF interpreters it as AF request becomes active. b) For the last notification where the “target DNAI” is empty, the AF interpreters that the AF request becomes inactive. Thus there is no requirement for an additional “Request status change” event report.
Question 3: If there is such a requirement, can SA2 clarify by which nodes (PCF or SMF?) and services that event reporting should happen and update the description of the affected services accordingly?
[SA2 Answer] As clarified above, there is no requirement to report “Request status change”. 
Question 4: Does the PCF need to inform of the AF that the AF influence traffic routing request cannot be enforced in these two scenarios, e.g. the UE is in Home Routed mode? Would it also apply to when the UE is in EPC?
[SA2 Answer] As answered in Question 2, even when the UE is in HR mode or in EPC, the PCF doesn’t need to inform the AF of “Request status change” event. 
2. Actions:

To CT3 group.

ACTION: 
SA2 kindly asks CT3 to take the information above into account in their specifications.
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